Start din egen bedrift på bare 54 timer!

Skrevet 13. september 2015

FB Event

Startup Weekend Trondheim er tilbake fra 25 til 27 September! Et arrangement midt i blinken for deg som drømmer om prosjekter og idéer, og som ønsker å starte egen bedrift.

 

I løpet av en helg vil du og de andre deltakerne dele idéer, lage team, utvikle forretningskonsepter og lansere deres egen startup. Det kan være en app, en tjeneste eller et produkt. Underveis vil du og ditt lag få hjelp av mentorer fra gründermiljøet i Trondheim slik at din idé blir utviklet på en best mulig måte.

 

Dette er en gyllen mulighet for alle, uansett bakgrunn, til å møte likesinnede med samme lidenskap for gründerskap, enten man jobber med markedsføring, er en data utvikler, designer eller student. Med så mange ulike bakgrunner og tett samarbeid vil man fornye ferdighetene sine og skape et nettverk for livet.

 

Suksesshistorier

Siden Startup Weekend Trondheim først ble arrangert i 2010 har flere av startupene blitt suksessfulle. Noen eksempler er billett portalen Hoopla, Velg Bedre som tilbyr bærekraftige premier og gaver til bedrifter, og nettsiden Ducky hvor du kan registrere dine miljøtiltak. Med andre ord, startupen du lanserer under Startup Weekend Trondheim kan bli et vellykket tilskudd i Norges stadig voksende gründermiljø.

 

Når?

Startup Weekend Trondheim starter 25 September – klokken 18:30.

Det slutter 27 September.

 

Hvor?

NTNU University at Gløshaugen

Drivhuset, in IT-bygget
Sem Sælands vei 9
Trondheim, Sør-Trøndelag 7491

Book din billett her eller få mer informasjon om arrangementet her.

 

 

 

 


Startup:you kommer til Gründermessen!

Skrevet 2. september 2015

startupyou_grunderm2
Den 9 september er det Gründermesse i Trondheim, ved Scandic Hotel Lerkendal fra klokken 10:00 til 17:00. På Gründermessen får du en oversikt over ulike aktører som kan hjelpe deg å etablere egen bedrift, og vekst og internasjonalisering av eksisterende bedrift.

 

I tillegg holdes det ulike foredrag og workshops. Det blir blant annet en Lean Startup Workshop med Innovasjon Norge og foredrag om veier til kapital. Connect Springbrett tar også sted, hvor en gruppe gründere får tilbakemeldinger fra et tverrfaglig panel.

Du finner hele programmet her.

 

Vi i Startup:you stiller opp med vår egen “startup stue” under årets messe. Der får du mulighet til å bli bedre kjent med teamet vårt over en kopp kaffe, samt rådgiving av forretningsidéer for de som skulle ønske det. Andre aktører som holder stand er blant annet Innovasjon Norge, Technoport, DIGS, DNB og vår samarbeidspartner BDO.

Du kan se en full oversikt over alle utstillerne her.

 

Konkurranse:

Vi ønsker å høre din idé om hvordan vi kan gjør det mer attraktivt å handle i Midtbyen i Trondheim. Stikk innom “startup stuen” vår for å lever ditt bidrag, og husk – idéen må få plass på en post-it.

Den beste ideen vinner en Apple Watch!
 

Påmelding til Gründermesse her.

 

Håper vi ser deg der!


Slik skaffer du kapital til din nyetablering

Skrevet 19. august 2015

negativespace-5

For å starte en bedrift er man avhengig av kapital, og i tillegg til Startup:you finnes det en rekke organisasjoner i Norge som ønsker å investere i nyetableringer. For å gjøre søket etter finansiell støtte enklere, har vi laget en liste med ulike aktører som kan hjelpe deg og din bedrift på vei.

Innovasjon Norge gir etableringstilskudd til de som kan bevise at de tilfører markedet noe vesentlig nytt og som planlegger vekst for nyetableringen sin. Innovasjon Norge har blant annet støttet en rekke av Startup:you sine nyetableringer.

Etableringstilskuddet er relevant for bedrifter som for mindre enn 3 år siden ble registrert som foretak i markedsavklaringsfasen, og for mindre enn 5 år siden i kommersialiseringsfasen.

 • Markedsavklaringsfasen er når man har utviklet en forretningsidé og en mulig løsning som trenger å testes i markedet for å undersøke om det har et potensiale. Her kan man få støtte på mellom 50.000 – 100.000 kr.
 • Kommersialiseringsfasen er når man har avklart at det er en realitet i forretningsideen og trenger støtte til å gjennomføre aktiviteter for videre kommersialisering. Her kan man få inntil 500.000 kr i støtte.

Du kan lese om etableringstilskudd på Innovasjon Norge sin side her.

 

Skattefunn.no gir de som jobber med  et utviklingsprosjekt eller forskningsprosjekt et skattelette på prosjektkostnadene. Små og mellomstore bedrifter vil få tilbake 20%, mens store bedrifter får igjen 18%.

Du kan lese mer om skattelette på Skattefunn sin side her.

 

Venture Capital selskaper hjelper bedrifter i etableringsfasen med kapital, kompetanse, lokaler og nettverk. Disse selskapene investerer ressurser i bytte med prosentvis eierskap.

På Norges Venture Capital Forening sin side finner du en oversikt med flere av landets venture capital selskaper, som blant annet www.vikingventure.com, www.reitenco.com, investinor.no, www.ferd.no, www.proventure.no og www.verdanecapital.com.

 

Business Angels er individuelle personer med egenkapital som de ønsker å investere i ulike prosjekter med vekstpotensiale. De har også gjerne kompetanse og nettverk som de tilføyer disse prosjektene.  

Norban og Connect Norge er to organisasjoner man kan kontakte for å komme i kontakt med Business Angels.

 

Crowdfunding er en måte å finansiere prosjektet sitt på ved å samle inn penger fra en stor gruppe mennesker, og dette gjerne på nett. Du kan finne vår liste med ulike Crowdfundingsider på nett her.

 

Legathåndboken hjelper deg å finne stipender og legater til prosjektet  ditt. Siden gir deg informasjon om hvor mye finansiell støtte de tilbyr, kriterier for å kunne søke om de, søknadsfrister og veiledning til hvordan man søker.

Du kan lese mer om Legathåndboken på deres hjemmeside her.

 

Nav tilbyr de som har vært ordinære mottakere av dagpenger muligheten til å beholde dagpengen mens de planegger og etablere ny virksomhet. Først etter å ha motatt dagpenger i 3 måneder kan man få innvilget søknad om å beholde pengene under etableringsperioden.

Les mer om vilkårene til dagpenger under etableringsperioden på NAV sin hjemmeside her.


80/20 prinsippet: Øk effektiviteten til deg og din bedrift

Skrevet 12. august 2015

80-20_web

Har du følt at dagene ikke strekker til og at resultater ikke kommer så fort som du skulle ønsket? Vi i Startup:you er fan av 80/20 regelen, også kjent som Pareto prinsippet, og bruker denne til å holde effektiviteten på topp.

Det er et begrep oppkalt etter den italiensk økonomen Vilfredo Pareto som observerte at 80% av inntekten i Italia kom fra 20% av innbyggerne. Dette er et resultatet som har vist seg å være relevant i en rekke andre situasjoner, både privat og forretningsmessig.

Det kan være at det er 20% av de ansatte på jobben som produserer 80% av inntektene, 20% av markedsføringen som utgjør 80% av salget eller  20% av aktivitetene du gjør i løpet av en uke som fører til 80% av din lykke. Prosentandelen kommer til å variere fra situasjon til situasjon, men prinsippet forblir det samme. Kunsten er å identifisere den prosentandelen som fører til 80% av resultatet og vie mer tid og fokus til dette. På denne måten får man en effektiv arbeidsprosess og øker lønnsomheten til bedriften.

Hvis du ønsker å lære mer om 80/20 prinsippet  så kan du lese boken til Richard Koch med samme navn:

http://www.amazon.com/The-80-20-Principle-Achieving/dp/0385491743


#QuoraFredag: Hvordan bli mer produktiv?

Skrevet 5. august 2015

Startup Stock Photos

Når innboksen har over 100 uleste eposter og kalenderen blir fuller og fullere ønsker de fleste at dagen hadde noen timer ekstra. Frem til et geni finner ut hvordan døgnet kan forlenges må vi nøye oss med de 24 timene vi har og bruke disse så produktivt som mulig.

Justin Rosenstein er grunnleggeren av ASANA, en digital plattform hvor man planlegger og organiserer gruppe prosjekter. På Quora deler han disse rådene for de som ønsker økt produktivitet:

 

Optimaliser omgivelsene dine

 • Forstyrrelser bryter konsentrajsonen vår. Slå derfor av og kryss ut alt som kan distrahere deg inkludert mobilen din, nettsider som ikke relaterer til arbeid ditt, push meldinger fra emailen din og oppdatter kalenderen til opptatt for å unngå invitasjoner til møter.
 • Multitasking er ikke produktivt selv om det kanskje føles slik. Konsentrer deg om en oppgave av gangen og jobb med den innenfor en bestemt tidsramme før du begynner på  et annet gjøremål.
 •  Finn ut hvilken tid på døgnet du jobber best med ulike oppgaver og planlegg dagen din deretter. Ifølge Inc jobber Bryan Guido Hassin best når han flyr lang distanse og planlegger derfor noen dager i uken med utgangspunkt i at han er på et fly. Du kan se flere ”productivity hacks” fra grundere her.

 

Optimaliser kropp og sjel

 • Det er viktig å belønne seg selv med små pauser. Hode vårt trenger pauser til å lade opp. En regel kan være å ta en 5 minutters pause hver time eller 15 minutters pause hvert 15 minutt. Hvis du kan å meditere er disse pausene glimrende til en meditasjonsøkt.
 • Drikk masse vann, spis sunt og tren minst 2 ganger i uken. Dette gir deg energien du trenger til en produktiv arbeidsdag.
 • Lær deg å overvinne ubehaget som fører til at du utsetter ulike oppgaver. Skriv ned eller snakk med noen om hvorfor denne oppgaven er ubehagelig og finn ut hva første steg er for å overvinne ubehaget.

 

Optimaliser arbeidsprosessen din

 • Lag deg en plan over dagen din og hva som må prioriteres først og sist basert på målet ditt. Ikke gjør noe før du er 100% sikker på hva ditt neste steg er og at du har prioritert riktig.
 • Finn en lagkammerat å jobbe med for komplekse arbeidsoppgaver, eller som alternativ, ha en samtale med deg selv hvor du stiller spørsmål høyt og skriver ned svarene. Dette kan minske tiden du bruker på oppgaven betraktelig.
 • Sett deg selv en deadline og fortell kolleger om denne deadlinen og at du skal sende de en kopi. På denne måten vil du presse deg selv til å jobbe slik at du blir ferdig til deadline og leverer det du har lovt.
 • Bruk ulike planleggingsprogrammer og tjenester  til å holde styr på arbeidsdagen din og fremdriften.
 • Bruk tid på slutten av dagen til å reflektere over hvordan dagen har gått, hva som fungerte og hva som ikke fungerte.

 


 

1386958356-get-done-35-habits-most-productive-people-infographic


 

Du kan finne flere svar om produktivitet på Quora her og flere infografier fra Founders & Founders finner du her.