Blogg

Startup:You er smøreteamet til den moderne gründer og etablerer. Her kan hente inspirasjon og lese nyheter som omhandler Startup:You og andre aktualiteter

Siste innlegg

- Startup:you kommer til Gründermessen!

- Slik skaffer du kapital til din nyetablering

- 80/20 prinsippet: Øk effektiviteten til deg og din bedrift

- #QuoraFredag: Hvordan bli mer produktiv?

- Startup:you kommer til Trondheim Playground

Kategorier

- #Quorafredag
- Arrangementer
- Bøker
- Inspirasjon
- Kapital
- Kreativitet
- Lederskap
- Podcast
- Presse
- Samarbeid
- Startup:You
- Startups
- Teknologi

Slik skaffer du kapital til din nyetablering

Skrevet 19. august 2015

negativespace-5

For å starte en bedrift er man avhengig av kapital, og i tillegg til Startup:you finnes det en rekke organisasjoner i Norge som ønsker å investere i nyetableringer. For å gjøre søket etter finansiell støtte enklere, har vi laget en liste med ulike aktører som kan hjelpe deg og din bedrift på vei.

Innovasjon Norge gir etableringstilskudd til de som kan bevise at de tilfører markedet noe vesentlig nytt og som planlegger vekst for nyetableringen sin. Innovasjon Norge har blant annet støttet en rekke av Startup:you sine nyetableringer.

Etableringstilskuddet er relevant for bedrifter som for mindre enn 3 år siden ble registrert som foretak i markedsavklaringsfasen, og for mindre enn 5 år siden i kommersialiseringsfasen.

  • Markedsavklaringsfasen er når man har utviklet en forretningsidé og en mulig løsning som trenger å testes i markedet for å undersøke om det har et potensiale. Her kan man få støtte på mellom 50.000 – 100.000 kr.
  • Kommersialiseringsfasen er når man har avklart at det er en realitet i forretningsideen og trenger støtte til å gjennomføre aktiviteter for videre kommersialisering. Her kan man få inntil 500.000 kr i støtte.

Du kan lese om etableringstilskudd på Innovasjon Norge sin side her.

 

Skattefunn.no gir de som jobber med  et utviklingsprosjekt eller forskningsprosjekt et skattelette på prosjektkostnadene. Små og mellomstore bedrifter vil få tilbake 20%, mens store bedrifter får igjen 18%.

Du kan lese mer om skattelette på Skattefunn sin side her.

 

Venture Capital selskaper hjelper bedrifter i etableringsfasen med kapital, kompetanse, lokaler og nettverk. Disse selskapene investerer ressurser i bytte med prosentvis eierskap.

På Norges Venture Capital Forening sin side finner du en oversikt med flere av landets venture capital selskaper, som blant annet www.vikingventure.com, www.reitenco.com, investinor.no, www.ferd.no, www.proventure.no og www.verdanecapital.com.

 

Business Angels er individuelle personer med egenkapital som de ønsker å investere i ulike prosjekter med vekstpotensiale. De har også gjerne kompetanse og nettverk som de tilføyer disse prosjektene.  

Norban og Connect Norge er to organisasjoner man kan kontakte for å komme i kontakt med Business Angels.

 

Crowdfunding er en måte å finansiere prosjektet sitt på ved å samle inn penger fra en stor gruppe mennesker, og dette gjerne på nett. Du kan finne vår liste med ulike Crowdfundingsider på nett her.

 

Legathåndboken hjelper deg å finne stipender og legater til prosjektet  ditt. Siden gir deg informasjon om hvor mye finansiell støtte de tilbyr, kriterier for å kunne søke om de, søknadsfrister og veiledning til hvordan man søker.

Du kan lese mer om Legathåndboken på deres hjemmeside her.

 

Nav tilbyr de som har vært ordinære mottakere av dagpenger muligheten til å beholde dagpengen mens de planegger og etablere ny virksomhet. Først etter å ha motatt dagpenger i 3 måneder kan man få innvilget søknad om å beholde pengene under etableringsperioden.

Les mer om vilkårene til dagpenger under etableringsperioden på NAV sin hjemmeside her.